PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Opasnosti po kružnome toku

Nenad Zuber

Jedan posve konkretan slučaj i dobro „uhvaćen trenutak“ fotoaparatom nagnao me da ponovno upozorimo na opasnosti koje prijete u vožnji raskrižjima s kružnim tokom prometa, nadasve na onima koji imaju više prometnih traka.

kružni tok

Gdje je snimljena ova fotografija? Satelitski snimak prikazuje raskrižje s kružnim tokom prometa u Zagrebu, Jankomiru, u Škorpikovoj ulici. To veliko kružni tok raskrižje karakterizira vrlo intenzivan promet u smjeru sjever-jug i obratno, jer je to ključno raskrižje i spoj velikog broja vozila iz „zagorskog smjera“, kao i iz Zaprešića, koji nastavljaju vožnju Ljubljanskom i Zagrebačkom avenijom u smjeru istoka ili zapada. U smjeru istok-zapad na tom se raskrižju spajaju ceste iz smjera nekoliko velikih trgovačkih centara (King Cross, Bauhaus, Emezzeta, Tepihland, Lidl, Pevec, ali i nekoliko auto kuća Porsche i Audi).

Možete zamisliti gužvu i veliki broj vozila kojima ovdje upravljaju vozači različitih znanja, vještina, ponašanja, vozačkih iskustava i svega onoga što je potrebno da se na siguran način dođe do odredišta.
Ovo složeno raskrižje s kružnim tokom prometa izvedeno je u građevinskom smislu (zbog očekivano velikog broja vozila) s tri prometne trake u kružnome toku. Raskrižje na svakom izlazu „napuštaju“ po dvije prometne trake, a i po dvije prometne trake iz svakoga smjera „ulaze“ u kružni tok. Takav „raspored“ i broj prometnih traka određuju i način ulaska u, prolaska kroz i izlaska iz kružnoga toka.

No vratimo se analizi gornje fotografije i konkretne prometne situacije u kojoj je došlo do sudara vozila.

Zašto je došlo do sudara? Vozač crvene Škode očito se nije držao načela sigurnog prolaska i izlaska iz raskrižja. Kako to jasno prikazuje gornja fotografija i crvena strelica na crtežu 2. vozač Škode je iz vanjske desne prometne trake nastavio vožnju i presjekao putanju vozaču plavoga vozila (Renault – Clio).

Da se vozač crvene Škode, iz položaja u desnoj vanjskoj traci, kretao kao vozač bijeloga Suziki vozila (na gornjoj fotografiji), odnosno da se isključio iz kružnoga toka udesno – kako je to prikazano zelenom strelicom na crtežu 1. do sudara s plavim vozilom koje se iz srednje trake isključivalo u drugu – lijevu traku Škorpikove ulice, ne bi došlo!!!

Dakle, nema tu neke prevelike mudrosti - ako je pitanje sigurnog prolaska u ovome konkretnom slučaju. Samo se zapitajte zašto vožnjom u smjeru zelenih strelica, kako je to prikazano na crtežu 1., nema opasnosti i mogućnosti sudara? Pa, ako tako vozimo, u smjeru bilo koje od zelenih strelica, u niti jednom slučaju naši se smjerovi vožnje ne presijecaju (čitaj ugrožavaju ili kolidiraju) sa smjerovima drugih vozila!!! Naravno, to nije slučaj s vožnjom u smjeru crvenih strelica, na crtežu 2.

Prema tome, dobro razmišljajte prije ulaska u složena raskrižja s kružnim tokom prometa.
Kako ćete ući u raskrižje?
Koji položaj – koju prometnu traku ćete zauzeti za prolazak raskrižjem?
I na kraju, kojom trakom ćete izići iz raskrižja? A sve to s obzirom na Vaš željeni cilj vožnje.
Promatrajte druga vozila oko sebe. Procjenjujte njihove namjere s obzirom na položaj koji zauzimaju (na pokazivače smjera se ne možete pouzdati je ih velika većina vozača ne daje).
Ne budite brzopleti!
Bolje je propustite drugo vozilo nego riskirati da naleti na vaše vozilo (kao što je to slučaj u situaciji na fotografiji na početku)!

Nenad Zuber, veljače 2016. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.